Formålet med projektet er at fremme biogasproduktion og udnyttelsen af energiindholdet ved at anvende gassen hensigtsmæssigt – hovedsageligt ved at opgradere den til biometan og afsætte den via naturgasnettet.
I projektet fokuseres på regionale eller lokale modeller for afsætning af biogas, og hvordan landmænd kan eje bioenergianlæg og levere til forskellige afsætningskanaler, hvor der er særligt fokus på at udvikle et grønt gasmarked, samt afsætning af certificeret biogas til naturgasnettet. Lokale modeller fra Region Midt og Region Nord er inspirationskilder og nævnt eksplicit. Det samme gælder biogasfællesanlæg som andelsselskab. Nytteværdien for landmanden er deltagelse i projektet omkring biogasudviklingen og den fleksible afsætningsstruktur, hvor forskellige typer biogasanlæg kan levere gas til et logistiksystem og distribuere biogassen, hvor det er mest hensigtsmæssigt og f.eks. få adgang til et fremtidigt europæisk biogasmarked.
Dette er også grundlaget for et samarbejde med Energinet.dk om en dansk biogasmarkedsmodel, der opererer med et nært samspil mellem biogasproduktionen, forsyning af et nærmarked og forsendelse af biogas til naturgasnettet.
Der deltager 11 lande i EU-projektet. Videncentret bidrager til en række aktiviteter vedrørende demonstration af forudsætningerne for etablering af bioenergianlæg med fokus på biomasseressourcer, biomassepotentialer, miljøeffekter, logistik og infrastruktur på bedriftsniveau og i lokalområdet. Disse aktiviteter er centrale forudsætninger for etablering af biogasanlæg og biometanproduktion og er således indeholdt i projektets faglige arbejdspakker.
Effekten af projektet vil være, at aktører i biogasbranchen får et bedre beslutningsgrundlag, når de skal vurdere, hvordan biogasproduktionen udnyttes bedst muligt. På baggrund af de indhentede oplysninger vil hver region udarbejde en handlingsplan og strategi for det videre arbejde.